Szorult helyzetbe került a kormány, miután múlt pénteken kiderült, hogy több mint 266 ezer aláírás gyűlt össze az olimpiarendezésről szóló népszavazáshoz. Borítékolható volt, hogy lesznek, akik elvéreznek majd a kommunikációs térben, vagy egyszerűen csak nem tudják megúszni a dolgot jelentősebb arcvesztés nélkül. Összegyűjtöttük azokat a szereplőket, akik a legrosszabbul jöttek ki az aláírások leadásától a pályázat visszavonásáig tartó szűk egy hét eseményeiből.
 
Korábban a témában:

5. Pócs János

Becsületére legyen mondva, hogy mindig lehet rá számítani. A jászapáti fideszes azon kevés kormánypárti képviselők egyike, akik hajlandóak megállni és tisztességgel válaszolni a parlamentben dolgozó újságírók kérdéseire, ráadásul rendre olyan véleménnyel rukkol elő, amit aztán lehet ízlelgetni, de legalábbis érdemes kiemelni a tudósításokban.

Pócsot érezhetően feldúlta, amikor recsegni-ropogni kezdett az olimpiai álom, alighanem ennek tudható be, hogy markonyi társaságnak nevezett 266 ezer embert, ami az érthető csalódottság ellenére is elhomályosult arányérzékre vall.

" Ha országos népszavazás lenne, azt maximálisan támogatnám. Hogy egy markonyi ember eldöntse, hogy Magyarországnak mi jó, meg mi nem jó, az felháborító. "

Az országos népszavazást az aláírásgyűjtés lezárása után hirtelen Bánki Erik is szorgalmazni kezdte, így az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke is kis híján helyet követelt magának a listánkon, hiszen a Kúria korábban már kimondta, hogy a kérdésben nem írható ki országos referendum, amint az egyébként a  pályázati anyagban is az szerepel.

Pócs azonban végül magabiztosan szerezte meg az ötödik helyet ezzel a mondatával, amelyről valószínűleg már sohasem fogjuk megtudni, hogy mit jelent.

" Tudja, ez a történet már azért nem hiteles, mert ez az ügy a pártpolitikai csatározásokon meggyőződésem szerint sokkal jobban fölülmúlt. "

4. Kósa Lajos

A forgó kamera előli elsasszézása óta nem mutatott be olyan fifikás manővert a Fidesz frakcióvezetője, mint ahogy sebtében megpróbálta rátolni a fővárosra ezt az egész olimpiai cécót:

" Az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament. "

Tarlós Istvánt azonban nem olyan faragták, aki szó nélkül hagyja az ilyesmit, a vélhetően amúgy is felpaprikázott főpolgármester visszakézből csapott vissza.

„Egyenesen arcátlanság, ahogy az olimpiarendezés ügyében Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Budapestre, a fővárosi önkormányzatra hárítaná a felelősséget” – jelentette ki Tarlós, több fórumon emlékeztetve rá a nyilvánosságot, kinek a rögeszméje volt az olimpiarendezés.

„Ha Budapest lenne a felelős, miért kellett állami pénzeket költeni minderre, és miért lett kormánybiztosa az olimpiának, vagy miért szavazott a kérdésről – egyébként nagy többséggel – a magyar parlament?” – sorolta a kérdéseket.

Kósa ezek után nem is lázárjánoskodott tovább, inkább elmagyarázta, hogy nem úgy értette, és dorombolt egy sort a főpolgármesternek, akit érthető módon „felzaklatott az ellenzék árulása”.

3. Fürjes Balázs

Az olimpiai pályázat elnöke és kormányzati felelőse már önmagában is roppant kínosan érezhetné magát, hiszen a munkája úgy ahogy van feleslegesnek bizonyult, megy a kukába az egész. Szervezetével hiába vertek el tízmilliárdokat, a pályázat népszerűsége folyamatosan csökkent, a tömérdek közpénz sorsával nem volt hajlandó a nyilvánosság előtt elszámolni, és nem vette a fáradságot arra sem, hogy vitában érveljen a budapesti olimpia mellett.

A szomorú bukástörténethez méltó hattyúdal volt, hogy Orbánék éppen akkor jelentették be a pályázat lefújását, amikor Fürjes az utolsó utáni pillanatban végre rászánta magát, és a Corvinuson leült vitázni a monemtumos Fekete-Győr Andrással.

2. Gundel Takács Gábor

A népszerű műsorvezető karakán nyilatkozatban mesélte el, miért lett elege a köztévéből (más kérdés, hogy az exkluzív, mindenki által átvett interjút az Origo gyorsan eltávolította a saját címlapjáról ), ugyanakkor nem a legjobb érzékkel választott magának új elfoglaltságot.

Gundel Takács egy nappal a visszalépés előtt a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivője, ám ez idő is elég volt ahhoz, hogy egy jó ütemű mondattal emlékezetessé tegye BOM-os tevékenységét, amikor a pályázat visszavonásáról szóló felvetésre ezt válaszolta:

" Szerintem hülyét csinálnánk magunkból a világ előtt. "

1. Orbán Viktor

Képzelhetjük, mennyi lapot osztottak Tarlós Istvánnak és különösen Borkai Zsoltnak, amikor a miniszterelnökkel hármasban leültek megtanácskozni a hogyan továbbot.

Mindenki tudja, hogy az olimpiarendezés ideája Orbán fejéből pattant ki még 2001-ben, és nyilvánvalóan a visszavonulás is kizárólag az ő döntése volt. Hogy hónapok óta látványosan nem szólalt meg az ügyben, már előre jelezte a végkifejletet, hiszen a kormányfő olyankor szokott távol maradni a harcmezőtől, ha érzi, hogy veszíteni fog. Ebben pedig a mai napig csalhatatlanok a megérzései.

Természetesen ő hagyta jóvá a maximumra tekert új kormányzati kommunikációt is, miszerint az áruló baloldali ellenzék fúrta meg a korábban meglévő nemzeti konszenzust. Bár a pályázatot korábban támogató ellenzéki politikusok pálfordulását jogosan fel lehet hánytorgatni, ezt az érvelését talán még a legelhivatottabb hívek is csak fintorogva tudják lenyelni, hiszen korábban sosem volt szükség a baloldali pártokra a nemzeti konszenzus szajkózásához, elég csak legutóbbi kvótaellenes népszavazásig visszaemlékeznünk.

Akárhogyan is, Orbán Viktornak bizonyára nemcsak személyesen fájdalmas, de politikailag is óriási presztízsveszteség a pályázat visszavonása, és csak reménykedhetünk, hogy ezt nem a budapestieken fogja leverni.

 

Forrás: www.24.hu

Szerző: Bordás Gábor Újságíró

http://24.hu/belfold/2017/02/23/ot-ember-akibol-bohocot-csinalt-az-olimpiai-harakiri/

Modellváltás helyett facelift ...

 Modernebb megjelenést kap a Lada Granta és Kalina. A bevezetés időpontja még nem ismert, ahogy a részletek sem.

 
HIRDETÉS


Tervezett nyugat-európai visszatéréséhez felfrissíti két legfontosabb modelljének: a Kalinának és a Grantának a formatervét a Lada. Részleteket sajnos nem tudunk közölni, de orosz lapok úgy tudják, a Kalina gyakorlatilag készen áll a sorozatgyártásra,

Orosz lapértesülések szerint az AvtoVAZ már majdnem elkészült a Lada Kalina és Granta modellek ráncfelvarrásával. A Kalina gyakorlatilag megérett a gyártásra, a Granta pedig a prototípus fázisban jár, és megkezdődtek a tárgyalások a beszállítókkal.  

Hogy hogyan fognak kinézni a megújuló autók, egyelőre nem biztos. Minden bizonnyal érvényesül majd rajtuk az új generációs X-Ray szabadidőjármű formavilága.

Hiba volna azonban azt gondolni, hogy az AvtoVAZ-nál felgyorsultak az események: az eredetileg még idén piacra lépő Kalina facelift bevezetését másfél évvel eltolták, a Granta ellenben állítólag még az év vége előtt megjelenik.

Valójában a 2013-ban bevezetett Kalinára és a 2012. óta létező, tavaly ötajtósként is piacra dobott Grantára is ráférne a teljes modellváltás: műszakilag mindketten közös ősre: a 2004-es, első szériás Kalinára vezethetők vissza.

Képünkön a Lada Kalina Cross típus látható.

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Svékus Gergő

http://www.vezess.hu/hirek/lada-kalina-granta-facelift/62914/

Bemutatásakor nem árult el minden részletet az autósok megkopasztására képes csodafegyverről a rendőrség. Néhány fontos kérdés - és az ORFK válaszai.

Kis gubanc akadt a csodafegyverrel? Egyesek ezt pedzegetik az után, hogy a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP) február eleji látványos bemutatóján elhangzottnál cseppet később vetik be élesben a szupertraffipaxokat.

Vasárnap 3 soros hírecske írta az ORFK oldalán: "a tesztelés során feltárt tapasztalatok alapján szoftverfrissítést végzett az eszköz szállítója. Ennek ellenőrzése érdekében a tesztidőszakot a rendőrség meghosszabbítja. Az éles üzem indításáról - azt megelőzően - tájékoztatást adunk."

A próbaüzem gépházzaja? A lényeg, hogy előbb-utóbb élesben is működnek majd, és a legőszintébben reméljük, hogy képesek lesznek közvetett hatásukkal csökkenteni a baleseteket. Újabban ugyanis nő az utakon a halottak száma, egyre több a személysérüléses tragédia. Addig is néhány fontos információ a rendszerről és várható működéséről.

Legelőször is : Milyen szabályszegésért mennyit kell fizetni a csodafegyver áldozatainak ?

A hamarosan büntető új eszközök közel tucatnyi szabálysértést lesznek képesek rögzíteni. Itt van, hogy melyikért mekkora a bírságot tartalmazó csekket hozhat a jövőben a postás.

Gyorshajtásért: 30 000-300 000 Ft

Kihangosító nélkül telefonálásért: 30 000 Ft

Biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000, 15 000 vagy 20 000 Ft (lakott terület, vidék, autópálya)

Jelzőlámpa tilosán áthajtásért: 50 000 Ft

Vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 000 Ft

Záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft
 
Kötelező haladási irány megszegéséért: 50 000 Ft

Tiltott behajtásért: 30 000 Ft
 
Autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 40 000 Ft

Autópálya leállósávjában haladásért: 100 000 Ft

Buszsáv jogosulatlan használatáért: 20 000 Ft

Buszsávban haladásért: 30 000 Ft

Lejárt műszakival autózásért: 40 000, 50 000 vagy 60 000 Ft (attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le).

Mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? Az egyik csodafegyver kijelzője

Az egyik készülék kijelzője

Képesek lesznek átlagsebesség-mérés alapján büntetni ?

Onnan nézve is meglepő a tesztüzem kitolása, hogy kérdésemre már 2013 januárjában azt írta az ORFK: várhatóan 2015. márciusig megvalósítják a nagyszabású projektet a közlekedők totális ellenőrzésére. És tudják miről leveleztünk még két éve? Arról, hogy a rendőrség gőzerővel készül a Magyarországon még sosem alkalmazott section control bevezetésére is. Igen, már két éve készülnek erre. De mi is ez pontosan?

A lényeg, hogy egy adott útszakasz több pontján - de az elején és a végén biztosan -, járműazonosító és egyben sebességmérő műszerek figyelik az autókat. Azonosítják a kocsikat, folyamatosan mérik a sebességüket, és a szakasz végén átlagsebességet számolnak. Ha ez az átlagsebesség több az adott úton megengedettnél, akkor a rendszer automatikusan eljárást indít a gyorshajtó ellen. A bizonyítékok adottak: megvan a sebesség, a rendszám, a fotók stb.

Szó szerint idézem, hogy mit válaszolt a rendőrség arra a két kérdésemre, hogy a most bemutatott rendszer képes-e erre, és, hogy élesben mérnek-e majd átlagsebességet. "A komplex projekt keretében kialakításra kerülő VÉDA rendszer rendelkezni fog mindazon technológiai lehetőségekkel, amelyek az átlagsebesség (szakaszsebesség) ellenőrzéséhez és a jogsértések joghatásos dokumentálásához szükségesek. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a rendszertervezés részét képző igazgatásszervezési feladatok keretében feltárásra kerülnek az átlagsebesség-mérés bevezetéséhez kapcsolódó jogalkotási és jogszabály módosítási feladatok is. Tehát a technológiai alapok megteremtésén túlmenően jogalkotói döntések is szükségesek lehetnek a szakaszsebesség-ellenőrzés bevezetéséhez.

"Lehetnek. Azt írják: lehetnek.

Mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? Ausztriában már évek óta működik
Ausztriában évek óta működik

Mennyire pontosak ? Meddig látnak el ? Olvasnak rendszámot sötétben és esőben ?

100 km/órás sebességig "3 km/óra vagy ezen belüli" pontosságra képesek a KKEP-k. 100 km/óra felett száguldó kocsik mérésénél pedig "3 százalék vagy ezen belül kell lennie minden alkalmazási körülmény mellett".A hatótávval kapcsolatban nem terítette ki a kártyáit az ORFK, így fogalmaznak: "A fix telepítésű KKEP részét képező közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérő egység tervezetten RADAR-os mérési elvű lesz, így az ennek megfelelő mérési távolsággal fog dolgozni. A változtatható helyű KKEP lézeres mérési elvű, így több száz méter távolságból is képes megállapítani a jármű sebességét."No de mikor látnak, mikor nem? "Az extrém időjárási és látási viszonyoktól eltekintve az eszközök képesek lesznek éjszaka és csökkent látási viszonyok között is a sebességmérésre."
 
Nappal színes képet rögzít a rendszer, éjjel fekete-fehéret. "A KKEP-k az észlelt esemény jellegéhez igazítva állókép felvételt, állóképekből készített sorozatfelvételt, illetve egyes jogsértések kapcsán videó felvételt készítenek."

Mennyibe kerül ?

A VÉDA automata közlekedés-ellenőrzési rendszer (ez a hivatalos és teljes neve) összesen 365 fixen telepített, továbbá 160 mobil készülékből áll majd össze az év végéig. Az ORFK nemrég kiadott menetrendje szerint ebben az ütemezésben:  2015. március - A mobil intelligens kamerák (KKEP) alapszintű üzembe állítása (1. lépcső)
  2015. június - A mobil kamerák funkcióinak bővítése (2. lépcső)
  2015. III. negyedév - A fix telepítésű kamerák üzembe helyezése
  2015 vége - A komplex rendszer üzembe állásaMindez összesen 15 milliárdba kerül EU-s támogatásból és hazai forrásból. Ebből a 160 mobil készülék tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése és további funkciókkal történő bővítése mintegy 900 millió forint.

Mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? Valójában nem 365+160 darabbal nő a traffipaxok száma, számos régi készüléket nyugdíjaz az ORFK
Valójában nem 365+160 darabbal nő a traffipaxok száma, számos régi készüléket nyugdíjaz az ORFK

A 365 fix készülék tervezésének, gyártásának, szállításának, telepítésének és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának költsége hozzávetőleg (sic!) 8 milliárd forint. Ezen felül 825 millióba kerül a "közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer kialakítása és az alkalmazásfejlesztési feladatokhoz, a bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatások biztosítása".

Mit csinál, ha lopott kocsit lát ? És ha más probléma van az autó-rendszám együttesével ?

Őszinte kíváncsisággal várjuk, egyúttal reméljük, hogy lopott autók és tolvajok tömegét vadássza le az új rendszer. Tűrhetetlen, hogy pl. a Budapestről eltűnt gépjárműveknek mindössze a 2,6 százalékát(!) találják meg a 2013-as adatok szerint. Nagy előnye az újdonságnak - hangsúlyozzák a rendőrök -, hogy automatikusan felismeri a rendszámokat, ami után képes adatokat kérni a hatósági nyilvántartásból. Azaz kiszúrja a körözött rendszámokat, az ígéret szerint júniustól.

Ha ilyesmi történik, "a jelzés az illetékes rendőri szervhez fog érkezni, ahol döntenek a szükséges, illetve lehetséges intézkedésről". Itt is csak reméljük, hogy azonnal bepattannak a 185 lóerős Mercik, vagy a 313 lóerős vadiúj rendőr-Audik egyikébe, és rögvest nyakon csípik a bűnözőket.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi van, ha nem körözött a rendszám, ámde valamiért mégsem oké az autó. Mondjuk a lila BMW-hez tartozó XYZ-987 rendszámot zöld Merci orrán látja a rendszer. Ilyenkor történik valami? "A KKEP-k egyik rögzített alapfunkciója a rendszámfelismerés. Az automatizált komplex ellenőrzések során a VÉDA rendszer képes lesz a járműkategóriák azonosítására és a kapcsolódó informatikai rendszerek igénybevételével a járműnyilvántartásban szereplő adatokkal történő összevetésre" - válaszolta erre a rendőrség.

Képes lesz tehát, hogy fog-e majd ilyen kocsikat, meglátjuk.

Mi jön most ?

Kicsit belezavart a képbe a most vasárnap bejelentett csúszás, de a menetrend szerint a hamarosan beinduló sebességmérés/bírságolás utáni hetektől kezdik a többi szabálysértés figyelését és büntetését. Elvileg heteken belül a 160 hordozható készülék áll át éles üzemre, ősztől jön a bő dupla ennyi fix.

A körözött járművek adatbázisával a tervek szerint júniustól kötik össze országszerte a forgalmat kémlelő gépeket. Várjuk az eredményeket, hogy ne csak a jelenleginél több bírságolásról szóljon ez a történet, hanem elkapott bűnözőkről is.

 

 

Forrás : Vezess.hu

Szerző : Lencsés Csaba

http://www.vezess.hu/magazin/szuper-traffipax-rendorseg-birsag-szabalysertes/58996/

Ide kerülnek az új eszközök

A Forensis Autóklub oldalán megjelent lista állítólag az új fix traffipaxok helyszíneit tartalmazza. Olvasóinkat kérdezzük: láttak mozgolódást az érintett helyeken?

A Forensis lefotózott, mindenféle jelzés nélküli papírokat mutatott oldalán, de ettől még akár hiteles is lehet a lista. Nehéz elképzelni, hogy a rendőrség valaha is megerősítené egy efféle lista hitelességét, így számunkra is csak a találgatás marad a valóságtartalommal kapcsolatban. A fix traffipaxok a nemrég szolgálatba állt mobil szuper-traffikat egészítik majd ki.


Olvasóink esetleg segíthetnek: ha láttak esetleg bármiféle mozgolódást az érintett helyszíneken, az utalhat arra, hogy tényleg készül valamire a rendőrség. A megerősítések vagy cáfolatok jöhetnek kommentben!

A komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak lesznek automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére is. Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg a mobil eszközöknél azok a kiegészítő funkciók, amelyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni, így például a tilos jelzésen áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv be nem kapcsolását.

 

 

Forrás : Vezess.hu

Szerző : Lencsés Csaba

http://www.vezess.hu/hirek/itt-fix-traffipaxok-listaja/59816/#sl

Európai összevetés: mennyi munkával juthatunk autóhoz?

Az autóárak nagyjából egységesek Európában. A bérek átlaga sajnos nagyon nem az. Lássuk, hol mennyit kell dolgozni egy járgányért.

Nem egy luxusautó, csak egy új Suzuki Swift esetén néztük meg, hogy az hány havi átlagbért jelent az egyes országokban, illetve azt, hogy az hány évnyi spórolással (az átlagbér 10%-os félretevésével) lenne megvásárolható

Nem egy luxusautó, csak egy új Suzuki Swift esetén néztük meg, hogy az hány havi átlagbért jelent az egyes országokban, illetve azt, hogy az hány évnyi spórolással (az átlagbér 10%-os félretevésével) lenne megvásárolható

Ha az átlagembernek szinte elérhetetlenül drága is itthon az új autó, európai összevetésben alacsony árakat láthatunk. Hiszen a gyártók a szegény Magyarország számára az európai áregységesítési előírások ellenére is igyekeznek leszorítani az árakat. Kénytelenek, ugyanis áfánk magas, s alacsonyabb nettó árral lesz csak a többi országéhoz hasonló a listaár. Ráadásul számos modell eurósított ára jelentősen kedvezőbb itthon, mint Európa számos egyéb országában. Hogy mely modellek és mennyivel, az egy külön téma, mi most – a munka ünnepére gondolva – azt néztük meg, hogy egy átlagos újautó, mondjuk egy Suzuki Swift, ami Németországban 10 990 eurótól startol (háromajtós alapmodellként), mennyi munkába kerül Európa egyes országaiban.

%KA%Miként az a grafikonról leolvasható, miként az az alábbi táblázatban látható, több mint 69 havi ukrán átlagbér ára egy Swift. Svájcban 3 hónapot sem kell dolgozni érte%KA%

Miként az a grafikonról leolvasható, miként az az alábbi táblázatban látható, több mint 69 havi ukrán átlagbér ára egy Swift. Svájcban 3 hónapot sem kell dolgozni érte

A havi nettó átlagbéreket vettük alapul, s megdöbbentő számokat látunk. Svájcban mindössze 2,7 hónapnyi munkával kitermelhető a Swift, Ukrajnában bezzeg több mint 5 évet, 69,1 hónapot kell teljes nélkülözéssel tölteni ahhoz, hogy meglegyen a kívánt autó. Hazánk még a középmezőnytől is lemaradásban van, a vizsgált 36 ország közül a nyolcadik legtöbb munkát kívánó ország. Nálunk 23,4 hónap, azaz nem egész kétévnyi teljes spórolással meglehet egy alap Swift. Könnyítés mondjuk, hogy nálunk 11 ezer euróért már nemcsak a háromajtós alapmodell, hanem egy korrektebbül felszerelt ötajtós is megkapható. Legalább ennyi előnyünk van, igaz, ezt is kihasználják a nyugati országok ügyes kereskedői, s számosan nálunk vásárolnak a nekünk drága, nekik értékes eurójukért, s kapnak még kevesebb munkával még több autót.

Hány havi átlagbér egy átlagautó ?
 
Ország Hónap
Ukrajna 69,1
Albánia 56,4
Bulgária 34,5
Macedónia 32,1
Szerbia 30,4
Románia 29,9
Bosznia-Hercegovina 26,4
Magyarország 23,4
Montenegro 23,1
Litvánia 21,9
Oroszország 20,0
Törökország 19,6
Lengyelország 17,0
Szlovákia 16,8
Csehország 16,2
Horvátország 15,3
Észtország 14,8
Görögország 12,2
Portugália 12,1
Szlovénia 11,0
Ciprus 8,1
Spanyolország 7,1
Anglia 6,3
Ausztria 5,9
Olaszország 5,8
Belgium 5,8
Franciaország 5,4
Írország 5,2
Hollandia 5,1
Svédország 5,1
Németország 4,9
Finnország 4,7
Dánia 3,8
Luxemburg 3,4
Norvégia 3,1
Svájc 2,7

Grafikonon és táblázatban is megmutatjuk, hogy az egyes országokban hány hónapnyi munkával termelhető ki a választott, nekünk átlag, Európa nyugatabbi felén nyilván az alatti autó, ám ez a számítás nagyon laboratóriumi, és meg kell hagyni, szinte értelmetlen. Valószínűleg a svájci átlagpolgár sem fogja tudni fizetésének egészét kuporgatni 2,7 hónapon át, s ahogy megyünk felfele az autóvásárláshoz szükséges munkahónapok számánál, egyre kevesebb erre az esély. Svájc Európa egyetlen országa, amelyben kevesebb, mint negyedévnyi átlagbérből kijön a választott modell, Luxemburgban, Dániában, Finnországban, Németországban, Svédországban, Hollandiában, Írországban, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Ausztriában félévnyi munkával összejön, Anglia, Spanyolország, Ciprus és Szlovénia esetén nem kell egy évnél többet dolgozni érte, hazánk pedig éppen csak belefér a kétéves limitbe.

%KA%A havi bér 10%-os megspórolásával Svájcban 2,3 év alatt összejön a Swift, nálunk 19,5 év kell hozzá, Ukrajnában pedig...%KA%

A havi bér 10%-os megspórolásával Svájcban 2,3 év alatt összejön a Swift, nálunk 19,5 év kell hozzá, Ukrajnában pedig...

Az autóárakon és a fizetéseken túl természetesen eltérő az egyes országok árszínvonala, megélhetési költsége is, ezek kalkulációjával nem bonyolítottuk összevetésünket, ám pontosabban becsüljük meg az autóhoz jutási időt, ha az átlagbérek 10 százalékos spórolásával kalkulálunk. Az országok sorrendje természetesen ez esetben is változatlan, de talán még ijesztőbb számokat kapunk. Svájcban 2,3 évnyi munka és visszafogott spórolás eredményeként összejön a kívánt Swift, Ukrajnában 57,6 évet kellene végigdolgozni és kuporgatni érte. Nem mellesleg, vélhetően könnyebb a svájci bér tizedét megtakarítani, mint az ukránét. Hazánkban 19,5 éves „Swifthez jutási idő” látható az átlagbér 10 százalékának megspórolásával.

Hány évnyi spórolással vehető egy átlagautó ?
 
Ország Év
Ukrajna 57,6
Albánia 47,0
Bulgária 28,7
Macedónia 26,8
Szerbia 25,4
Románia 25,0
Bosznia-Hercegovina 22,0
Magyarország 19,5
Montenegro 19,2
Litvánia 18,3
Oroszország 16,7
Törökország 16,4
Lengyelország 14,1
Szlovákia 14,0
Csehország 13,5
Horvátország 12,8
Észtország 12,4
Görögország 10,2
Portugália 10,1
Szlovénia 9,2
Ciprus 6,8
Spanyolország 5,9
Anglia 5,2
Ausztria 4,9
Olaszország 4,9
Belgium 4,9
Franciaország 4,5
Írország 4,3
Hollandia 4,3
Svédország 4,2
Németország 4,1
Finnország 3,9
Dánia 3,1
Luxembourg 2,9
Norvégia 2,6
Svájc 2,3

És tegyük hozzá, ez reális is, még szerencse, hogy egy Swift gond nélkül ki tud szolgálni ennyit. Ha ehhez viszonyítjuk a hazai autópark átlagos 13 éves életkorát, még jónak is mondható az. Látható, hogy szeretünk autóra költeni, de látható az is sajnos, hogy sokan hajlamosak túlvállalni is magukat. Hiszen jelen esetben csak az autó vételárát vetítettük az átlagbérre, még semmiféle biztosítást nem fizettünk utána, nem vittük szervizbe, nem vettünk rá gumit és üzemanyagot sem töltöttünk bele.

A képletet természetesen javítja, ha átlagbér feletti jövedelemmel rendelkezünk, s ha a választott 11 ezer eurós Swiftnél olcsóbb − jellemzően használt − autót vásárolunk. De javítja az is, ha egy új Daciát, hiszen az is sokkal olcsóbb, mint a Swift. Az átlag azonban annál többre vágyódik. Ezért láthatjuk az elmúlt években stabilan, hogy több használt autó kerül forgalomba itthon (külföldről vásárolva), mint amennyit itthon újként eladnak. Még úgy is, hogy azok jelentős része nyugatra megy, hiszen nálunk olcsók az autók, legalábbis a nekünk drága euróhoz mérten. Ünnepeljük hát a munkát, szükségünk van arra az autózáshoz !

 

Forrás : www.autonavigator.hu

Szerző : Katona Mátyás

http://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/mennyit_kell_nekunk_gurizni_egy_autoert-12275?utm_source=hirfigyelo_anv2_hirlevel_20140226&utm_medium=webview&utm_campaign=hirlevel_2014-05-02&utm_content=cikk

Ha nem jön a tavalyihoz hasonló ítéletidő márciusban, akkor reményeink szerint idén menetrend szerint beköszönt a tavasz. Ez a várható jövőkép pedig örömmel tölti el szívünket, az első, bimbózó virágok illata felpezsdíti vérünket. Ahogy a következő hölgycsokor is, csak nektek gyűjtve!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Kovács Miklós

http://www.vezess.hu/autok_csajok/tavaszvaro_holgycsokor/50362/

Többet autóztunk, több lett a baleset !

alt

Talán ideje volna felülvizsgálni a hazai közlekedésbiztonsági módszertant, mert a korábbi trendet megtörve 2012-ben emelkedett a személysérüléses balesetek száma.
 

Évek óta büszkélkednek a hazai közlekedési hatóságok, hogy milyen nagyszerűen végzik a munkájukat. Bizonyítékul hozták fel erre a baleseti statisztikákat: ha évről évre csökken a személyi sérüléses balesetek, az utakon meghaltak száma, nyilván jól dolgozunk, nem? - mondják.

Vannak viszont páran - köztük e sorok szerzője -, akik azt mondják, hogy a rendőri munka hatásossága és a balesetek számának alakulása között korántsem olyan szoros az összefüggés, ahogy a hatóságok állítják. Az EU közlekedésbiztonsági PIN díjának megnyerése tavalyelőtt, a balesetek számának eddigi csökkenése közel sem egyértelműen a minden természetes jogérzékkel szembemenő objektív felelősség nevű nonszensznek vagy a sok-sok traffipaxnak köszönhető. Legalábbis 2009 óta már nem.

2008-ban vezették be az objektív felelősség intézményét; azt a minden egészséges jogérzékkel rendelkező polgár számára máig problémás elvet, hogy a hatóság bizonyos kiemelt szabálysértések - durvább gyorshajtás, piros lámpán áthajtás, leállósávon haladás, kötelező haladási irány megsértése, stb. - esetén nem firtatja, ki vezette az autót, csak küld egy csekket a kocsi tulajának. Az új rend bevezetésekor persze volt is egy törés a balesetek számának alakulásában, ami valóban semmilyen más okra nem vezethető vissza, csak az automatikus bírságolásra épülő rendőri szankcionálásra. 2008-ban és 2009-ben még valamivel többet tankolt a magyar, mint az előző évben, de azért az, hogy egy olyan gyorshajtásért, amiért Ausztriában 20 eurót kell fizetni, nálunk ennek hatszorosát kellett (akkor még jobban állt az euró), a bérekhez viszonyítva az akkori minimálbér felét(!), alaposan megijesztett mindenkit, aki közlekedik.

Kevesebbet tankolunk - kevesebb a baleset. Ha többet ?

2009 óta a közlekedésrendészetnek, a közúti közlekedési hatóságoknak, úgy tűnik, csupán szerencséjük volt (tavalyig). A szerencse oka nagy részben a gazdasági válság, konkrétan az, hogy az embereknek, cégeknek nincs annyi pénzük autózni, mint korábban. Logikusnak tűnik a feltevés, hogy a balesetek számát hosszú távon alapvetően egyetlen dolog határozza meg: hogyan változik a forgalom az utakon. És hogy hogyan változik a forgalom az utakon, megmutatja egyetlen statisztikai adat: a Magyarországon elfogyasztott üzemanyag mennyisége. Évek óta jósoljuk, hogy ha ismét többet tankolunk, tehát többet autózunk, ki fog derülni, hogy a rendőrség meztelen. És íme:

A Magyarországon eladott üzemanyag és a személysérüléses balesetek számának változása, 2007-2013
       2007 2008* 2009 2010 2011 2012 2013
Üa: +3,6% +0,5% +0,4% -9,5% -2,7% -4,2% +2%
Bal.:-1,6% -6,87% -6,9% -9,05% -3,12% -5,2% +4,4%
*az objektív felelősség bevezetésének éve. Forrás: KSH, police.hu, petroleum.hu

Hoppá: leállt az objektív felelősség első teljes éve óta tapasztalható trend, már ami a balesetek számának csökkenését illeti. Korábban a rendőrség mindig visszautasította, hogy a kisebb forgalomból eredne a kisebb balesetszám. Most akkor mit higgyünk? A megnövekedett forgalom vagy a rendőrség, a közlekedési hatóságok immár hanyatló munkája okozta a több balesetet tavaly? Persze a hivatalos kommunikáció a statisztika egyetlen pozitívumát emeli ki: bár több balesetben többen sérültek meg, halálos áldozatból kevesebb volt.

Míg az ország útjain 2012-ben 541 halálos balesetben 605 fő vesztette életét, addig 2013-ban 536 baleset során 588 személy, azaz 17 fővel (2,8 százalék) kevesebben. A halálos áldozatok száma a legnagyobb mértékben, 50 százalékkal Vas megyében csökkent.
- Nemzetközi viszonylatban is a legfőbb mérőszám a közutakon meghaltak száma - elemzi az adatokat Jámbor István alezredes, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.
(Zsaru.hu)

Tavaly tehát megfordult a tankolási trend. Két százalékkal több üzemanyagot fogyasztottunk (négy százalékkal nőtt a betankolt gázolaj mennyisége, míg a benziné 0,9%-kal csökkent). A fenti adatsort nézve, különösen a tavalyi trendforduló láttán elég valószínűnek tűnik, hogy miután a közlekedők megszokták az automatikus büntetések rendszerét - és valóban, a forgalomban is érezhető módon csökkentették sebességüket -, a balesetek száma ismét csak attól függ, mennyit autózunk. Még jobban mutatja az összefüggést, ha megnézzük a tavalyi baleseti adatokat és az üzemanyag-vásárlást negyedéves bontásban:

A Magyarországon eladott üzemanyag és a személysérüléses balesetek számának változása 2013-ban
  2013. 1-3 hó 2013. 3-6 hó 2013 6-9 hó 2013 9-12 hó
Üzemanyag -4% +2,5% +3,4% +5,3%
Balesetek -6,85% 0% +2% +15%

Forrás: KSH, police.hu, petroleum.hu kumulált adatokból saját visszaszámolás

A fene se tudja, mi történt a negyedik negyedévben, ott valamit nagyon el kellett csesznünk a közlekedésben, mert a brutális balesetszám-növekedést még a nagyobb forgalom sem indokolja. Vagy túl kevés volt a traffipaxos rendőrautó októbertől decemberig?

A hatóságok 2009 után mintha feltettek volna egy szemellenzőt, és nagyon elégedettek mindennel így, ahogy van - hiszen a statisztika minket igazol, mondják. A közlekedési büntetőpontokról gyakorlatilag soha nem közölnek statisztikákat, a rendőrség pedig gondosan összevasalja a statisztikákban a relatív és az abszolút gyorshajtást, hogy ne lássuk, milyen röhejesen minimális a papír szerint is a sebességhatárok áthágásából származó baleset. Hiszen így igazolható, hogy rendőri munka legfontosabb része a minél több sebességmérés.

Ok a csillagháborúra...

És már most sejthető, mire számíthatunk a jövőben. A rendőrség hosszú ideje tervez egy gigantikus, 13 milliárd forintos traffipax-beszerzési akciót (mely "Pintér Sándor csillagháborús terve"-ként is emlegetett rendőrségi és sajtós körökben). Eddig az volt a két fő érv a sebességmérés intenzitásának növelése mellett, hogy egyrészt lám, eddig is milyen jól bejött a rendőrségi munkarend, hiszen csökkent a balesetek száma, másrészt hogy lám, a gyorshajtás a legfőbb baleseti ok a statisztikák szerint, tehát azt kell visszafogni.

Az előbbi érv megfordítása gyerekjáték lesz a hatóságok számára: lám, tavaly nőtt a balesetek száma, tehát még többet kell traffipaxozni. A második érvvel kapcsolatban pedig alighanem továbbra is a mélységes hallgatás lesz majd a válasz a mi idegesítő rikácsolásunkra, miszerint nem olyan biztos ám, hogy a traffipaxszal visszaszorítható gyorshajtás lenne a fő baleseti ok.

Mert bizony az abszolút gyorshajtás, tehát az útra érvényes sebességhatár túllépése, vagyis a traffipaxszal lefülelhető szabálysértés az egyébként nyilvános, bárki által elérhető statisztikák szerint alig pár százaléknyi szerepet játszik a baleseti okok között. No persze a rendőrségi kommunikáció nem így mutatja, a hivatalos rendőrségi tájékoztatóban egyértelműnek látszik, hogy a gyorshajtás a fő mumus, 28%-kal.

Sajnos a tavalyi részletes adatsor még nem jelent meg a KSH honlapján, de a egy print kiadvány szerint az arányok változatlanok, az abszolút gyorshajtás, tehát a sebességhatárok be nem tartása továbbra is csak 2-3%-ban áll okként a halálos balesetek mögött a statisztikákban. Az ittas vezetés, az elsőbbségi szabályok megsértése sokkal veszélyesebb, mint a Nagykőrösi úti 50-es tábla benézése, a rendőrség mégis többet törődik az utóbbival, hiszen kevesebb meló van vele és több pénz jön be belőle a bírság-tervszám teljesítéséhez.

Ez már tényleg összeesküvés-elmélet...

A költségvetésben az állam egy ideje már nem is részletezi ki a bírságbevételeket, nem látszik külön a közlekedési adat. Ide kattintva (XLII fejezet, 4-2-1 sor) látható, hogy idén egy soron, 44,28 milliárd forinttal szerepel az összes közigazgatási bírság együtt. Így volt ez tavaly is, meg azelőtt, amióta a bírságbevételek nem az érintett minisztériumhoz kerülnek, hanem a nagy kalapba. A 2011-es büdzsében még látszott (XIV. pont, 21. cím), hogy 16 milliárdnyit kell a közlekedésben összeszabálytalankodnunk. 2012-ben még volt egy nagy sajtóvisszhangja ennek a 16 milliárdnak, mert egy részletes minisztériumi költségvetést sikerült megtalálnia egy újságírónak, de az idei tervszámot már elég jól eldugta az állam, ne is bosszantson minket...

Beszélgetés a rendőrséggel...

A cikk elkészítése során az ORFK sajtóosztályától kértem bővebb tájékoztatást a statisztikai adatoktól. Ehelyett egy telefonhívást kaptam: dr. Halmosi Zsolt, rendészeti főigazgató úr egy személyes beszélgetésen állt rendelkezésemre, hogy kifejtse a rendőrség álláspontját ebben a gyorshajtásos, tankolásos, csillagháborús kérdéskörben. Elhangzott néhány méltánylandó szempont, amit most további kommentárok nélkül megosztok olvasóinkkal - aztán ítélje meg ki-ki maga, mindennek fényében elégedett-e azzal a munkával, amit a rendőrség végez a magyar közlekedő polgárok szolgálatában.

- Nem csak nálunk van objektív felelősség, egyéb európai országokban is, például a demokratikus hagyományaiban talán valamivel gazdagabb Franciaországban is.
- A statisztika a rendőri intézkedések jegyzőkönyvei alapján készül. Ez a jegyzőkönyv az intézkedő rendőr helyzetfelmérésén alapul, ha később kiderül, hogy mégis abszolút gyorshajtás miatt következett be egy baleset, az már nem jelenik meg a statisztikában.
- Az elsődlegesen megállapított baleseti ok mellett az abszolút gyorshajtás is ott lehet és gyakorta ott is van a tényezők között: lehet, hogy egy karambolnál ittas vezetés lesz a baleset oka végső soron, de ha közben az ittas sofőr gyorsan is ment, az nem kerül be a statisztikákba.
- Az üzemanyag-forgalmi adatok nem jellemzik egyértelműen a közúti forgalmat, amiben például a tranzit vagy a kerékpáros-forgalom is benne van.
- Óriási a rendőrség felelőssége a kérdésben, valamilyen szinten kényszerpályán vannak, hiszen ha változtatnak a sebességmérések módszerein, gyakoriságán, lehetséges, hogy emberéletekkel kell majd elszámolniuk az ország felé.
- A Pintér-féle csillagháborús terv műszerei nem egyszerű traffipaxok lesznek. A sebességmérés mellet a biztonsági öv bekötését, a mobilozást, egyéb szabályok (kötelező haladási irány, piros lámpa, stb.) megszegését is képes lesz regisztrálni az új rendszer.
- Az európai országok rendőrségei közül a magyar azon kevesek egyike, ahol nincs rejtett traffipaxozás, a rendőrség nem mér álcázott autókból, sem tereptárgynak álcázott fix mérőkkel.
- A rendőri vezetés folyamatosan szorgalmazza, hogy a végeken a rendőrök ne értelmetlen korlátozások, hibásan kint lévő jelzések hatálya alatt mérjenek.
- A balesetekben meghalt személyek száma jelenleg, hárommilliós autóparkú országunkban azon a szinten áll, mint amennyi akkor volt, amikor 300 ezer kocsi volt a magyar utakon.

Van egy ötletünk a helyzet tisztázására - várjuk a rendőrség válaszát

A beszélgetés során újra felvetettem egy korábbi ötletemet, amit egyszer már visszautasított a Cég pár éve. Hadd nézzünk bele egy adott terület, körzet utolsó száz közlekedési balesetének jegyzőkönyvébe! Ha sikerül megoldást találni a személyiségi, adatvédelmi jogok sértetlenségének megtartására, egy ilyen minikutatás talán segíthet abban, hogy ne a rendőrség saját bevallása szerint is bizonytalan hivatalos statisztikák alapján, hanem a balesetek utólag bizonyított, valódi okai ismeretében közelebb kerülhessünk az igazsághoz: tényleg olyan veszélyes a sebességhatárok túllépése, ahogy a rendőrség állítja?

Teccikérteni: ha mondjuk Fejér megyében az egy, folytonos időszakban történt száz baleset közül akár csak járulékos körülményként ott van az abszolút gyorshajtás az esetek nagy részében, örökre be van fogva a magamfajta kekeckedők szája traffipax-ügyben.

Na persze, ha nincs, akkor továbbra is áll a kérdés, hogy miért más a módszertan nálunk a közlekedés-biztonsági hatósági munkában, mint mondjuk az Ausztriában, Németországban tapasztalható, ahol a rendőr nem a traffipaxot (fejőgépet) őrzi a kocsiban, hanem intézkedik, félreállít, tájékoztat, mérlegelve bírságol.

A traffipaxozás legalja - nézze meg, mit fotóztunk !

alt

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Rácz Tamás

http://www.vezess.hu/magazin/baleseti_tankolasi_stat_12_13/49970/#a3

Látogatás a Suzuki múzeumában

alt

Szövőszék, csónakmotor, bicikli, motorkerékpár, autó. Mindez egy helyen. Meglátogattuk a Suzuki hamamacui múzeumát...

Több mint száz éve szövőszékkel kezdődött a Suzuki története, amely mára a világ egyik legnagyobb autó- és motorgyárává fejlődött. Ez is kiderül a japán gyár Hamamacuban lévő múzeumában, amelyet néhány napja látogattunk meg.

alt

A háromemeletes épület első szintjén a márka ma forgalmazott modelljei köszöntik a látogatót. A tervezők által ajánlott útvonal innen a harmadik emeletre vezet, ahol megismerkedhetünk a Suzuki történetével, bemutatva az elmúlt több mint száz év gépeit, járműveit.Kiderül, hogy Szudzuki Micsio 1909-ben alapította meg a Suzuki szövőgépgyárat. Megismerhetjük az első motorral hajtott kerékpárt, amellyel elindult a járműgyártás. Az 1952-es Power Free-t 36 köbcentis kétütemű motor hajtotta, ez alapozta meg a motorkerékpár-gyártást. 1955-ben a motorokat követte az első autó, a Suzulight, amely szintén helyet kapott az épületben. Emellett láthatunk csónakmotort, kerekesszéket, és mindazt, amit a Suzuki a mai napig gyártott.Innen az utunk a második emeletre vezet, ahol felfedezhetjük egy autó elkészítésének menetét az ötlettől a tervezésen át a kivételezésig. Ezt a folyamatot számos makett és koncepcióautó illusztrálja. A kiállítók egy valós méretű, részleges gyártósort is felállítottak, ahol egy autó összeszerelésének főbb lépései láthatók.Az egész kiállítás természetesen interaktív, így magunk is próbát tehetünk egy rakodórobot irányításával vagy egy szimplább alkatrész méretpontosságának ellenőrzésével. Az egyes helyszíneken nemcsak szöveges, de beszéddel mesélő táblák is várják a látogatókat.A látogatók egy külön részen megismerhetik azokat az országokat, ahol a Suzuki, gyártóként jelen van, így Magyarországot is. A múzeumi élményt 3D-s mozi teszi teljessé, ahol szintén az autógyártással ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Járja végig velünk képekben a hamamacui Suzuki múzeumot !

A 2007-es Tokió Motor Show-n mutatkozott be a Pixy, amelyet olyan emberek közlekedési eszközének szántak, akik hagyományos autót nem tudnak vezetni. Lassan halad, alkalmas épületen belüli közlekedésre is

A 2007-es Tokió Motor Show-n mutatkozott be a Pixy, amelyet olyan emberek közlekedési eszközének szántak, akik hagyományos autót nem tudnak vezetni. Lassan halad, alkalmas épületen belüli közlekedésre is

Fronte 800, a kiállítás talán legszebb darabja, 1965-ből. Motorja Suzuki-mértékkel nagy volt, 785 köbcentis és már vízhűtéses. Az előre beépített 41 lóerős motorhoz négyfokozatú váltó kapcsolódott, amellyel 115 km/órás sebességet érhetett el

Fronte 800, a kiállítás talán legszebb darabja, 1965-ből. Motorja Suzuki-mértékkel nagy volt, 785 köbcentis, és már vízhűtéses. Az előre beépített 41 lóerős motorhoz négyfokozatú váltó kapcsolódott, amellyel 115 km/órás sebességet érhetett el

RM62-es 1962-ből, amelyet E.Degner vezetett, amikor megnyerte a Man szigeti Man TT versenyt az 50köbcentis kategóriában. Ez az év különösen emlékezetes a Suzuki számára, hiszen nemcsak egyéni, de a csapatbajnoki címet is elhódították. Ez volt az első nemzetközi versenyük

RM62-es 1962-ből, amelyet Ernst Degner vezetett, amikor megnyerte a Man szigeti Man TT versenyt az 50 köbcentis kategóriában. Ez az év különösen emlékezetes a Suzuki számára, hiszen nemcsak egyéni, de a csapatbajnoki címet is elhódították. Ez volt az első nemzetközi versenyük.

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Horváth Zsolt

http://www.vezess.hu/magazin/suzuki_amit_meg_nem_lattal/50251/

 

Ikarus 266.25

Eredeti állapotában újították fel azt a helyközi kivitelű Ikarust, melyből már csak néhány fut hazánk útjain.

Eredeti állapotában újították fel azt a helyközi kivitelű Ikarust, melyből már csak néhány fut hazánk útjain.
 
  Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

A Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. munkatársai az elmúlt egy hónapban mindent megtettek azért, hogy eredeti állapot szerint újítsák fel az Ikarus 266-os helyközi autóbuszt. A munka apropóját az adta, hogy a cég jogelődje, a Kapos Volán idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját. A főként járműjavítással, felújítással és kisbuszok gyártásával foglalkozó vállalat 1989-ben vált ki a volán társaságból, ekkor alakult ugyanis önálló kft.-vé. A kétajtós, helyközi kivitelű autóbusz újjászületésére a Kapos Volán adta a megbízást.

Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

A felújítást végző csapat szinte hamvaiból támasztotta fel az Ikarust, a munkafolyamat pedig egyenlő volt egy teljesen új autóbusz gyártásával. Az 1978-ban gyártott jármű tulajdonképpen már egy rozsdahalmaz volt, ez azonban nem meglepő, hiszen 36 év még egy autóbusz esetében sem múlhat el nyomtalanul. Az Ikarus 266-os modell a magyar autóbuszgyártás fénykorában gördült le a szerelősorról. A típusból több mint 6600 darabot gyártottak, melyekből már szinte alig néhány fut az utakon. A típus az 1971-es BNV-n mutatkozott be, kifejlesztésénél a mérnökök az egyszerűségre és olcsóságra törekedtek. 

Ikarus 266.25

alt

Ikarus 266.25

Az Ikarus 266-ost nagyrészt helyközi járműként használták általában 1-2-0-ás ajtóelrendezéssel, bár a kezdeti időkben létezett 1-2-1 elrendezésű városi változat is. A 81 fő befogadására alkalmas modellt farmotorral, laprugóval, harmonikaajtókkal és trilex keréktárcsákkal gyártották. Eredetileg 5+1, később 6+1 fokozatú mechanikus sebességváltóval, Rába D 2156 HM6U dízelmotorral készültek. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy kifejlesztésekor alapoztak elődjére, az Ikarus 55-ös és a 66-os szintén farmotoros típusra.

 Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

Ikarus 266.25

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző: Aranyi Péter

http://www.vezess.hu/haszonjarmu/egy_legendas_tipus_ujjaszuletese/49804/

Úgy tűnik idén a Trabant csillagjegy uralkodik a Vezess.hu szerkesztősége felett, mivel gyakran előkerül a legendás márka. Nemrég a legképtelenebb átalakításokat szedtük össze, később pedig személyesen is részt vehettünk a Legmagyarabb Trabant megépítésében.

Mégis azt kell írjam, eddig csak a felszínt kapargattuk. Mert a legőrültebb, betépett lázálomnak tűnő Trabit csak most fedeztük fel. Ráadásul nem itt épült Európa keleti felén, hanem a messzi, Trabantokat csak vándorok történetei alapján ismerő Detroitban. Talán ezért ennyire megdöbbentő. Mivel sosem volt a kultúra része, nincs róla emlék ezért csak egy olyan, idegen tárgy, amire előzetes hatások nélkül lehet ráengedni a termékeny fantáziát.

alt

Az elkövető egy helyi művész, Liz Cohen, aki hosszú éveket áldozott a 2002-ben indult projektre. Nem véletlenül húzódott el az építés, mivel a csinos hölgy fejében ekkor még csak az ötlet élt, és nulla technikai tudással vágott bele az egészbe. Ezért keresett egy olyan műhelyt, ahol rendelkezésre álltak a megfelelő eszközök, és megengedték, hogy saját kezűleg (is) barkácsolja művét.

alt

Nyolc év kellett, hogy talpra álljon az amerikai DNS-el feltuningolt NDK-s népautó, ami végül igazi olvasztótégelye lett a két tökéletesen eltérő kultúrának. Megmaradt felismerhető duroplast karosszériás Trabinak, de ugyanakkor kőkemény amerikai gép lett, egy Transformerként átalakuló lowrider!

alt

A mutatvány oroszlánrészét Chevrolet El Camino alkatrészek, valamint a már említett, lowrider autóknál bevált, hidraulikus futómű végzi. A legnehezebb feladatot a változtatható tengelytáv adta, emiatt egyedi, teleszkópszerűen nyúló kardántengellyel kellett megoldani a hátsó differenciálmű és a váltó kapcsolatát. De végül, egy évig tartó küzdelmes tervezés, építés után megoldódott ez a gond is, és ma már minden autókiállításon, tévéműsorban csodájára járnak Liz Cohen lélegzetelállító alkotásának.

alt

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Kovács Miklós

http://www.vezess.hu/vezetunk/egy_trabant_amitol_felrobban/49778/#a3

Neve szerint segítő, mégis sokszor fejfájást okoz a katalizátor. Cserélni drága, ráadásul nem csak tönkre tud menni, lopják is.

Ő az: a mai autók kipufogórendszerében a benzineseknél kivétel nélkül megtalálható, a dízelek egy részénél a részecskeszűrő által már kiváltásra került a katalizátor. Apró csatornáiba rejtett nemesfémekkel a kipufogógáz tisztítását jelentő kémiai folyamatokat vált ki, segít elő, illetve gyorsít fel. Ez egy viszonylag egyszerű, univerzális darab, ami az autó aljához kerül

Ő az: a mai autók kipufogórendszerében a benzineseknél kivétel nélkül megtalálható, a dízelek egy részénél a részecskeszűrő által már kiváltásra került a katalizátor. Apró csatornáiba rejtett nemesfémekkel a kipufogógáz tisztítását jelentő kémiai folyamatokat vált ki, segít elő, illetve gyorsít fel. Ez egy viszonylag egyszerű, univerzális darab, ami az autó aljához kerül

Talán sokaknak rémlik még akár az általános iskolai kémiaórákról, hogy a katalizátor a kémiában olyan anyag, ami úgy segít, gyorsít fel (esetleg nagyságrendekkel) egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során nem kerül felhasználásra. A szó a görög katalüszisz (feloldás) szóból latin végződéssel keletkezett. A katalizátorok a reakciósebességet növelik, a reakciókat segítik elő. Ma azonban legtöbbünknek az azonos nevű autóalkatrész jut eszébe a katalizátor kapcsán. Csaknem negyedszázada a legtöbb új autóba bekerül, tudjuk, hogy arra van, hogy kémiai reakciók útján, pontosabban kémiai reakciókat indítva, könnyítve megtisztítsa a kipufogógázokat. Katalizátor nélkül az adott hőmérsékleten nem indulnának el a kipufogógáz tisztítását jelentő reakciók, segítségével azonban igen. Örömteli, az azonban kevésbé, hogy nélküle autóink már nem tudják teljesíteni a gyárilag ígért és ma már el is várt emissziós paramétereket. Visszabutítani, az emissziós szinteket meghatározó Euro-normákban visszaléptetni egyik autót sem lehet, így tehát a meghibásodott, sérült vagy akár ellopott katalizátort bizony pótolni kell.

A modernebb autók esetén már közvetlenül a kipufogó leömlőjébe, a motor mögé kerül a katalizátor, ezek sok esetben csak a csonkkal együtt cserélhetők, ezért és elektronikus felügyeletük miatt is drágábbak

A modernebb autók esetén már közvetlenül a kipufogó leömlőjébe, a motor mögé kerül a katalizátor, ezek sok esetben csak a csonkkal együtt cserélhetők, ezért és elektronikus felügyeletük miatt is drágábbak

Lopott katalizátor? Igen, a katalizátort sajnos lopják is, ugyanis nemesfémeket tartalmaz. A fémházban egy jellemzően kerámiamag, méhsejtszerkezet platina- és ródiumrészecskéket tartalmaz katalizáló anyagként, a platina pedig az egyik legdrágább nemesfém. Utóbbit még a katalizátorból, a használt, koszos katalizátorból is megéri kinyerni. A katalizátor felvásárlása, tárolása, hasznosítása egyelőre nem szabályozott, így aztán sokan vadásznak is rá. Nem csak az autók számára már nem megfelelőkre, hanem minden könnyedén hozzáférhetőre is. ”Elsősorban magasabb építésű autókból, terepjárókból, furgonokból lopják” − tudtam meg a Dinamit Kipufogó szervizvezetőjétől, Tülkös Róberttől. Nem a levegőbe beszélt, kisvártatva megérkezett egy 16 éves Peugeot Boxer a műhelyhez: éjszaka lopták ki a koros furgon alól az addig hibátlanul működő katalizátort.

A fémházban jellemzően egy kerámiabetét tartalmazza a katalizáló nemesfémeket

A fémházban jellemzően egy kerámiabetét tartalmazza a katalizáló nemesfémeket

A szomorú valóság, hogy vannak hetek, amikor közel annyiszor kell pótolni az alkatrészt lopás miatt, mint eltömődése, meghibásodása kapcsán. Igaz, ehhez hozzájárul az is, hogy legtöbben nem úgy mennek a szervizekbe, hogy miként lehetne a tökéletes gyári állapotot visszaállítani, hanem úgy, hogy miként lehetne a lehető legolcsóbban megúszni a javítást, a katalizátor cseréje pedig utóbbiba nem fér bele.

A járatok eltömődése motorhibából vagy külső sérülésből eredhet, javítani a katalizátort nem lehet. A komolyabb igénybevételnek kitett autóknál, például a versenygépeknél fémmagos katalizátorokat is használnak

A járatok eltömődése motorhibából vagy külső sérülésből eredhet, javítani a katalizátort nem lehet. A komolyabb igénybevételnek kitett autóknál, például a versenygépeknél fémmagos katalizátorokat is használnak

A járatok eltömődése motorhibából vagy külső sérülésből eredhet, javítani a katalizátort nem lehet. A komolyabb igénybevételnek kitett autóknál, például a versenygépeknél fémmagos katalizátorokat is használnak

A legelső katalizátoroknál még semmiféle elektronika sem figyeli, hogy azokba mennyi és milyen füst megy be, s milyen jön ki, a fejlettebbek már elöl-hátul szondázottak. Kis katalizátortörténeti kitérőként és elméleti gyorstalpalóként megjegyzendő, hogy a legelső (először 1975-ben, az USA-ban megjelent) katalizátorok még két gázkomponensre hatók voltak. Az elégetlen, káros szénhidrogéneket és szénmonoxidot oxidáció útján vízzé és széndioxiddá alakították. Aztán jöttek a három gázkomponensre hatók (az angol three way catalyst converter szóból hibásan háromutas katalizátorként is emlegetve). Ezek a nitrogénoxidokat nitrogénné és oxigénné redukálják, majd − mint a két komponensre ható katalizátor − a szénhidrogéneket és szénmonoxidot vízzé és széndioxiddá oxidálják.

Sokan vadásznak a katalizátorokra, hiszen nemesfémeik értékesek. A képen láthatóhoz hasonló csővágóval jellemzően magasabb építésű autókból szokták kivágni

Sokan vadásznak a katalizátorokra, hiszen nemesfémeik értékesek. A képen láthatóhoz hasonló csővágóval jellemzően magasabb építésű autókból szokták kivágni

Léteznek külön házba épített elő- és utókatalizátorok, léteznek olyanok is, amelyeknél közös házban van két mag, s létezik olyan is, amelyben a két mag közé szabályozottan befújt levegő segíti az oxidáció hatékonyságát. A katalizátorban lévő nemesfémek segítik a szénhidrogének kiválását. Amennyiben a motor jól működik, s például befecskendezési és/vagy gyújtórendszeri hibából eredően elégetlen benzin vagy hibás tömítés miatt olaj nem távozik a kipufogógázzal, a katalizátor nem kellene eltömődjön, kokszolódjon, az azonban akár egy betolás következtében is megtörténhet. Túlzott hőterhelés esetén a mag meg tud olvadni, valamint a katalizátor az átfújó kipufogógáz miatt egy idő után természetesen is el tud öregedni, kikopnak belőle a nemesfémek.

Katalizátor hűlt helye egy Peugeot Boxer aljánál

Katalizátor hűlt helye egy Peugeot Boxer aljánál

Az eltömődést a motorerő csökkenése, illetve a fogyasztás növekedése is jelezheti: a motorból ilyenkor nem tud távozni a kipufogógáz. Hibára utalhat még a katalizátor zörgése, ami rendszerint a mag megolvadása miatt következik be, de az autók aljára szerelt katalizátorokat mechanikai sérülés is könnyedén érheti. És természetesen az is előfordul, hogy a katalizátorok simán elöregszenek, s már nem tudják azt, amit újkorukban, amire hivatottak. A korszerűtlenebb, Euro 3-as normáig terjedő autóknál erre legfeljebb a műszaki vizsgáknak ma is kötelező elemét jelentő gázmérések hívhatják fel a figyelmet. Ha az autó már nem tudja az elvárt paramétereket, szükséges lehet a csere. Mivel az ilyen modellekhez jellemzően univerzális katalizátor is megfelelő, s az az autó alján, viszonylag egyszerűen cserélhető, egy minőségi, garanciával adott darabbal is meg lehet úszni a műveletet 30-35 ezer forintból, gyári darabbal azonban hat számjegyű összegre kellene számítani.

Jól látható, hogy csővágóval vitték el, így legalább a szintén nem olcsó csatlakozót nem kell pótolni, az okozott kár így is nagyobb, mint a szerzett haszon

Jól látható, hogy csővágóval vitték el, így legalább a szintén nem olcsó csatlakozót nem kell pótolni, az okozott kár így is nagyobb, mint a szerzett haszon

Sokkal drágábbak az Euro 4-es normától már a gyorsabb felmelegedés, a jobb hatásfok érdekében jellemzően a motorhoz közelebb, zömében közvetlenül a kipufogó-leömlőbe építettek, amelyeket ráadásul elektronika is felügyel. Itt nem kevés esetben csak a leömlővel együtt lehet cserélni a katalizátort. Egy ilyen, csonkkal egybeépített darab gyári áron jellemzően negyedmillió forint felett kezdődik. Utólagosan meg persze vannak olcsóbb megoldások. Van, hogy a csonkban cserélhető a katalizátor, olyan is van, hogy a csonk is utángyártandó. Még utóbbival együtt is kijöhet az ember 85 ezer forintos keretből. Míg az Euro 3-as normáig a katalizátor kiiktatása az autó üzemére nem hat, a 4-esektől felfelé sok esetben nem csak hibakódot ad a rossz katalizátor, hanem vészüzemmódot is aktivál, azaz elkerülhetetlenné teszi a cserét. Utóbbira ráadásul akár már 120 ezer kilométer után is szükség lehet, de természetesen vannak autók – a Dinamit Kipufogó tapasztalatai szerint elsősorban a prémiumgyártóktól –, amelyeknél az utóbbi szám többszörösét is kiszolgálják a katalizátorok. Egy megkérdezett márkaszerviz szerint pedig a katalizátorhibák inkább a 2000-es évek előtti autóknál jellemzőek, az újabbaknál már profibbak a rendszerek.

Míg az autók aljára (jellemzően Euro 3-as normáig) szerelt katalizátorok egy-két óra alatt cserélhetők, a leömlőkkel egybeépítettekre egy teljes munkanapot kell szánni. A cső köré épített vasrúd a vágó elleni védelem

Míg az autók aljára (jellemzően Euro 3-as normáig) szerelt katalizátorok egy-két óra alatt cserélhetők, a leömlőkkel egybeépítettekre egy teljes munkanapot kell szánni. A cső köré épített vasrúd a vágó elleni védelem

A rendszerek nem csak öregszenek, több irányban fejlődnek is, s noha a dízelmotoroknál a katalizátorok mellé, illetve akár azokat kiváltva megjelentek a sokszor speciális regeneráló-folyadékot vagy nem ritkán a periodikus cserét igénylő részecskeszűrők, a katalizátorok azért úgy néz ki, hogy még sokáig autóink részei lesznek. Gondoljunk csak a legújabbra, az AdBlue folyadékot igénylő SCR katalizátorra, amivel sok szerviztapasztalat még nincs, de tudjuk, hogy az folyamatos törődést, folyadékpótlást igényel, ellenben már a haszonjárművek számára az idei évtől előírt Euro 6-os emissziós norma teljesítését is lehetővé teszi. És ezért szeretjük, ahogyan az összes katalizátort, mert kisebb légszennyezést hoz, jóindulattal még az orrunkat is tisztítja.

 

Forrás : www.autonavigator.hu

Szerző : Katona Mátyás

http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/javithatatlan_es_meg_lopjak_is_-_a_katalizator-11629?utm_source=hirfigyelo_an_hirlevel_20140117&utm_medium=webview&utm_campaign=hirlevel_2014-01-24&utm_content=cikk

Kezdhetném terjengős bevezetővel, nosztalgiában ázó mondatokkal, de közel a harminchoz, már én sem tartozom abba a korosztályba, akik átélték a Trabant adta életérzést. Nekünk inkább a halomban álló, bontásra váró, fillérekért mért vicces négykerekűt jelentette a Német Demokratikus Köztársaság autóiparának egyik fő terméke. De mint minden típusnál a Trabant esetén is elmúltak a bőség évei, és mára szinte mind a roncstelepek tömegsírjait gazdagítja. A néhány szerencsés túlélő viszont esélyt kapott a reinkarnációra. Vagy eredeti állapotukban élednek újjá, vagy valami egész más formában, néha meghökkentő művészi alkotásként, néha pedig esküvőkre bérelhető limuzinként. Íme pár példa ami jól mutatja, hogy a szerencsés Trabant nem vész el, csak átalakul.

Mert a szabadidő autók népszerűsége az egeket veri, így már akad Trabant SUV is!

Mert a szabadidő autók népszerűsége az egeket veri, így már akad Trabant SUV is!

Két ütem helyett négy láb!

Két ütem helyett négy láb!

alt

Külsőre semmi különös, de a motorháztető alatt egy V8-sas motor lapul

Külsőre semmi különös, de a motorháztető alatt egy V8-sas motor lapul...

Ha Barbi kelet-Berlinben születik 1981-ben, akkor ez lett volna a verdája

Ha Barbi kelet-Berlinben születik 1981-ben, akkor ez lett volna a verdája

Ez a gyerek meg nem normális...

Ez a gyerek meg nem normális...

Van aki a másik végletet látja csábítónak, ültetés helyett az égig emeli az NSZK legnépszerűbb autóját.

Van aki a másik végletet látja csábítónak, ültetés helyett az égig emeli az NSZK legnépszerűbb autóját.

Földönfutó Trabant, avagy a Stanced körök is látnak fantáziát a hasmagasságot nullára csökkentett  Trabantokban

Földönfutó Trabant, avagy a Stanced körök is látnak fantáziát a hasmagasságot nullára csökkentett Trabantokban

Újabb limuzin, ezúttal tető nélkül

Újabb limuzin, ezúttal tető nélkül...

Az autóépítők már régóta felfedezték maguknak a típust, a tuning minden válfajában találhatunk Trabantot

Az autóépítők már régóta felfedezték maguknak a típust, a tuning minden válfajában találhatunk Trabantot...

Több Trabi is luxuslimóként éli második életét, ez a fehér darab például Budapesten

Több Trabi is luxuslimóként éli második életét, ez a fehér darab például Budapesten...

Trabant mint gólyafészek, avagy vissza a természetbe!

Trabant mint gólyafészek, avagy vissza a természetbe!

Még egy limuzin variáció

Még egy limuzin variáció
 
 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Kovács Miklós

http://www.vezess.hu/vezetunk/trabant_nem_vesz_el/49506/#

Ritkán engedték érvényesülni a formatervezők és a mérnökök kreativitását a szocializmust építő államokban. Ezúttal a baráti országok legszebb autói közül válogattunk össze néhányat.

Amióta olvasóink úgy döntöttek, hogy 250 ezer forintból E30 helyett inkább Ezeröcsire vessük ki hálónkat, a Vezess és az Autó Magazin szerkesztőségében többet foglalkozunk a vasfüggönyön inneni autókkal. A keleti blokk formás négykerekűiből összeállítottuk szépségtoplistánkat, amely merőben szubjektív és a hozzászólások között bátran kiegészíthető, felülírható a személyes kedvencekkel.

Ritkán engedték érvényesülni a formatervezők és a mérnökök kreativitását a szocializmust építő államokban. Ezúttal a baráti országok legszebb autói közül válogattunk össze néhányat

10. Volga M-24. Akkoriban keleti gyártásból, a Csajkán és a Tatrán innen, ez volt a presztízsautó. Tanácsi vezetők, téeszelnökök pöffeszkedtek benne. 80 lóerejével az M-24 tekintélyes, tágas és biztonságos autónak számított korabeli a felhozatalban

10. Volga M-24. Akkoriban keleti gyártásból, a Csajkán és a Tatrán innen, ez volt a presztízsautó. Tanácsi vezetők, téeszelnökök pöffeszkedtek benne. 80 lóerejével az M-24 tekintélyes, tágas és biztonságos autónak számított korabeli a felhozatalban.
 

9. Trabant 500. A KGST idején az autógyártást is az országok közötti munkamegosztás szellemében szabályozták. Mivel az NDK-ban a rájuk osztott hajógyártáshoz kellett az acél, a Trabantnak csak Duroplast-karosszéria jutott, de takaros formával. A kéthengeres, kétütemű motor 18, majd 20 lóerőt adott le. A Trabant szó útitársat jelent magyarul, akárcsak az orosz szputnyik

9. Trabant 500. A KGST idején az autógyártást is az országok közötti munkamegosztás szellemében szabályozták. Mivel az NDK-ban a rájuk osztott hajógyártáshoz kellett az acél, a Trabantnak csak Duroplast-karosszéria jutott, de takaros formával. A kéthengeres, kétütemű motor 18, majd 20 lóerőt adott le. A Trabant szó útitársat jelent magyarul, akárcsak az orosz szputnyik.
 

8. Škoda 110 R. Nem lehetett nehéz meghívni vele egy csinos lányt Kevertre vagy Éva vermutra, akit aztán a

8. Škoda 110 R. Nem lehetett nehéz meghívni vele egy csinos lányt Kevertre vagy Éva vermutra, akit aztán a Dunlop-licenc alapján gyártott biztonsági fékrendszerrel vagy a könnyített küllős kormánykerékkel próbált ágyba szédíteni a gavallér. Az autó akkor is maradhatott, ha eredménnyel járt: a sportmodell hátsó ülésén állítólag három gyermek is elfér. A csehszlovák kupéra a korabeli Autó-Motor 46 lóerőt és 145 km/órás végsebességet adott meg.

7. GAZ 13 Csajka. A GAZ (Gorkovszkij Avtomobil Zavod - gorkiji autógyár) 13-as típusa nemcsak az átlagembernek volt elérhetetlen, de a diktatúrát működtető elvtársak közül is csak a legeslegfelső garnitúra feszíthetett benne. 1959 és 1981 között maroknyi nyitott változat és kombi is készült belőle 3179 darab, többnyire fekete limuzinon kívül

7. GAZ 13 Csajka. A GAZ (Gorkovszkij Avtomobil Zavod - gorkiji autógyár) 13-as típusa nemcsak az átlagembernek volt elérhetetlen, de a diktatúrát működtető elvtársak közül is csak a legeslegfelső garnitúra feszíthetett benne. 1959 és 1981 között maroknyi nyitott változat és kombi is készült belőle 3179 darab, többnyire fekete limuzinon kívül.
 

6. Volga M-21 Ez volt a szovjet autóipar talán legjobban sikerült amerikai kópiája. A kiugró szarvasos, az elgázolt gyalogosokat széthasító embléma csak a ritka hűtőrácsos és központi zsírzórendszeres első széria sajátja volt. 2,4 literes motorja kezdetben 65, majd 80 lóerőt adott le

6. Volga M-21 Ez volt a szovjet autóipar talán legjobban sikerült amerikai kópiája. A kiugró szarvasos, az elgázolt gyalogosokat széthasító embléma csak a ritka hűtőrácsos és központi zsírzórendszeres első széria sajátja volt. 2,4 literes motorja kezdetben 65, majd 80 lóerőt adott le.
 

5. Melkus RS 1000. Egyesek a keleti blokk Ferrariját látták a Wartburg alvázát és motorját átvevő sportautóban. Teljesítménye gondos tuning után 75 lóerőre nőtt. A versenyváltozatban egyenesen 100 lóerőt sikerült kifacsarni a Wartburg-blokkból, így a végsebesség elérte a 200 km/órát. Heinz Melkus autóversenyző álmából 1969-1979 között 101 darab készült.

5. Melkus RS 1000. Egyesek a keleti blokk Ferrariját látták a Wartburg alvázát és motorját átvevő sportautóban. Teljesítménye gondos tuning után 75 lóerőre nőtt. A versenyváltozatban egyenesen 100 lóerőt sikerült kifacsarni a Wartburg-blokkból, így a végsebesség elérte a 200 km/órát. Heinz Melkus autóversenyző álmából 1969-1979 között 101 darab készült.
 

4. Tatra 603. A csehszlovák pártvezetés Tatrákban suhanva pihenhette ki a békeharc és a szocializmus építésének fáradalmait. A léghűtéses, V8-as 603 mindig elérhetetlennek tűnt számunkra, ezért is van ilyen előkelő helyen. A T 603 gyártása 1957-től 1975-ig folyt. Alaktényezője csupán 0,36, végsebessége 105 lóerős motorral elérte a 160 kilométer/órát

4. Tatra 603. A csehszlovák pártvezetés Tatrákban suhanva pihenhette ki a békeharc és a szocializmus építésének fáradalmait. A léghűtéses, V8-as 603 mindig elérhetetlennek tűnt számunkra, ezért is van ilyen előkelő helyen. A T 603 gyártása 1957-től 1975-ig folyt. Alaktényezője csupán 0,36, végsebessége 105 lóerős motorral elérte a 160 kilométer/órát.

3. Lada 1500 - VAZ 2103. A rothadó nyugat sajtótermékei az évszázad üzletéről cikkeztek, amikor a Szovjetunió autóipari minisztere megállapodást kötött a FIAT-tal az 1967-es Év Autójának megválasztott 124 licencgyártásáról. A mi gusztusunknak az összes hátsókerekes Lada arányos, csinos autó, de az aranyalmát a VAZ (Volga Avto Zavod - Volgai Autógyár) 2103-as típusának gurítanánk. Az ikerlámpás ezerötös csak töredékét teszi ki az összesen 17,4 millió hátul hajtó Ladának, de szívünknek ez a legkedvesebb. 1972-től 1983-ig készült 75 lóerős motorral. Szerkesztőségi autónk keresése elindult, egyszer talán megadatik nekünk, hogy 180-at mutasson benne az óra

3. Lada 1500 - VAZ 2103. A rothadó nyugat sajtótermékei az évszázad üzletéről cikkeztek, amikor a Szovjetunió autóipari minisztere megállapodást kötött a FIAT-tal az 1967-es Év Autójának megválasztott 124 licencgyártásáról. A mi gusztusunknak az összes hátsókerekes Lada arányos, csinos autó, de az aranyalmát a VAZ (Volga Avto Zavod - Volgai Autógyár) 2103-as típusának gurítanánk. Az ikerlámpás ezerötös csak töredékét teszi ki az összesen 17,4 millió hátul hajtó Ladának, de szívünknek ez a legkedvesebb. 1972-től 1983-ig készült 75 lóerős motorral. Szerkesztőségi autónk keresése elindult, egyszer talán megadatik nekünk, hogy 180-at mutasson benne az óra.

2. Moszkvics 408 Tourist Cabriolet. Magyarországon a lebutított formájú, magas építésű Moszkvics 2140 sosem közelítette meg a hasonlóan erős Ladák presztízsét. Eredeti Pininfarina-karosszériás elődje, a 408 elegánsabb és esztétikusabb autó volt. A legszebb belőle a sorozatban sosem gyártott kabrió. Ebből a típusból 1964-re készült el a nyitható tetős 408 Tourist, de az elvtársak elgáncsolták, a széles néprétegek sosem kabriózhattak vele a krími verőfényben

2. Moszkvics 408 Tourist Cabriolet. Magyarországon a lebutított formájú, magas építésű Moszkvics 2140 sosem közelítette meg a hasonlóan erős Ladák presztízsét. Eredeti Pininfarina-karosszériás elődje, a 408 elegánsabb és esztétikusabb autó volt. A legszebb belőle a sorozatban sosem gyártott kabrió. Ebből a típusból 1964-re készült el a nyitható tetős 408 Tourist, de az elvtársak elgáncsolták, a széles néprétegek sosem kabriózhattak vele a krími verőfényben.

1. Wartburg 313/1 Roadster. Lencsés Csaba kollégánk dobta be a 313/1-et, amely szerkesztőségünk favoritja lett. Még a 190 SL sem szebb nála. A Wartburgnál az alvázas alapkonstrukcióra rengeteg modell született, köztük ez a levehető keménytetővel vagy vászontetővel befedhető roadster. Az 50 lóerős, háromhengeres kétüteműből 140-es tempót lehetett kitaposni. Sokat nem adnánk, ha szívünk hölgyével megnézhetnénk Tihanyban, ahogy a vörös napkorong lebukik a klasszikus ívű motorháztető mögött

1. Wartburg 313/1 Roadster. Lencsés Csaba kollégánk dobta be a 313/1-et, amely szerkesztőségünk favoritja lett. Még a 190 SL sem szebb nála. A Wartburgnál az alvázas alapkonstrukcióra rengeteg modell született, köztük ez a levehető keménytetővel vagy vászontetővel befedhető roadster. Az 50 lóerős, háromhengeres kétüteműből 140-es tempót lehetett kitaposni. Sokért nem adnánk, ha szívünk hölgyével megnézhetnénk Tihanyban, ahogy a vörös napkorong lebukik a klasszikus ívű motorháztető mögött.

 
 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Szörényi András

http://www.vezess.hu/top_10/top_10_keleti_blokk/44426/

 

Október végétől vadásszák a gyorshajtókat.

Lavina néven ismét országos akciót indít a rendőrség október végétől. Viszonylag sűrű, láncszerű sebességmérések - erre kell készülni. Az ellenőrzések egészen december közepéig tartanak és érintik majd a legforgalmasabb utakat,  beleértve a gyorsforgalmi úthálóztatot. A fokozott rendőrségi kontrollra már ezen a héten számítani kell. A száguldozók mellett aggódhatnak azok is, akik ittasan ültek a volán mögé, netán mellőzték a biztonsági öv használatát.

alt

Fotó: police.hu

Még mindig a száguldozás a legfőbb mumus...

Az Országos Rendőr-főkapitányság emlékeztet, a sebesség nem megfelelő megválasztása és az ezzel összefüggő gyorshajtás hazánkban, és Európa más országaiban továbbra is az első helyen szerepel a közúti közlekedési balesetek okai között. Arra, hogy kiszúrják a szabályszegőket, számos gyakorlat létezik, például a gyakori és visszatérő ellenőrzések. Az egyenruhások szerint gyakran előfordul, hogy a mérést észlelő sofőr az adott helyszínen lassít, majd valamivel távolabb - bízva abban, hogy már nem botlik járőrökbe - ismét gázt ad.

Az egyenruhások az akció alatt leállítják, kiterelik a járműveket. Így lesz ez a sztrádákon és a főútakon is, minden megyében és több alkalommal.


Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/10/24/lavinat-inditanak-a-rendorok-az-utakon/#a3

 

Lezárták, eddig szavazhatott a nép arról, hogy mit szeretne a KRESZ-ben látni.

 
alt

"A Nemzeti Ügyek Kormánya kiemelt figyelmet fordít a magyar emberek véleményére..., a mindennapi életet segítő javaslatok begyűjtésére" - ezzel a hangzatos mondattal kezdte el begyűjteni márciusban a Miniszterelnökség a KRESZ jobbá tételére szánt népötleteket. Múlt héten zárták le a szavazást, a kormány közlése szerint ez a 3 javaslat nyert.

Sorrendben:

Javaslom, hogy...

...a forgalomirányító lámpák esetében a váltás idejének jelzését. Sok helyen lehet látni olyan készüléket, amely jelzi a váltás idejét. Ezen lámpák nagyban segítik a biztonságos közlekedést.

....vizsgálják felül a kihelyezett jelzőtáblákat és csökkentsék azok túlzsúfoltságát útjaink mentén. Úgy gondolom, hogy csupán a legfontosabb információkat nyújtó táblákra kellene szorítkozni (a sok "fölöslegeset" elhagyva), hogy kevésbé vonja el a vezetéstől a sofőrök figyelmét, kevésbé "zavarja meg" őket. Valamint kiemelten kellene figyelni az ideiglenesen kihelyezett táblák visszaszedésére is.

...a forgalomirányító lámpák kiegészítő jelzéseinek biztonságosabbá tételét. Forgalomirányító lámpa esetében a kiegészítő jelzés egyszerűen eltűnik. Hasznos osztrák gyakorlat, hogy előtte 2-3x villog, így nem hajt be az autós a "pirosba", van ideje megállni.

Ígérik, hozzányúlnak a lámpákhoz
Ígérik, hozzányúlnak a lámpákhoz

Első ránézésre kissé meglepőnek tűnik a Vezess.hu kérésére kiadott 3 győztes javaslat, ugyanis ebből a 13-ból lehetett választani (rövidítve közöljük őket):  - kizárólag a biztonságos helyeken állíthassa le a rendőr az autósokat :


  - szedjék be a fölösleges, és a kint felejtett táblákat
  - plusz vizsga nélkül is vezethessenek 125-ös motort a B-kategóriás jogsival rendelkezők                             
  - segédmotorral is lehessen utast szállítani, ha van gyári utas ülés és lábtartó
  - jobban hangolják össze a közlekedési lámpákat
  - írják ki a forgalomirányító lámpák váltásának idejét
  - biztonságosabbak legyenek a forgalomirányító lámpák kiegészítő jelzései    
  - tegyék egyértelműbbé a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat
  - kapjanak védelmet a családi parkolóhelyek
  - vizsgálják felül a parkolási szabályokat
  - a veszélyes kereszteződésekben legyen körforgalom vagy jelzőlámpa
  - tegyék lehetővé harmadik gyerekülés használatát a kocsi első ülésén
  - a leállósáv új neve mentősáv legyenÖnök is erre a 3-ra voksoltak volna ebből a 13-ból?

Toldozgatni-foltozgatni ?

Egyesek ezt olvassák ki a kormány akciójából, mások mást. Van, aki szerint egyszerű kampányfogás előre eldöntött módosításokat úgy eladni, hogy azt a népakaratot elfogadva teszi joggá a kabinet. Kampányidőszak van, akceptálható. A jóindulatúbb megközelítés szerint azonban tényleg érdemes meghallgatni a közlekedőket, az ő észrevételeik szerint javítani a közlekedés szabályain. "A mostani KRESZ-ben minden benne van, de egyértelműen rövidíteni kellene, nem újabb dolgokat beleírni, egyszerűbbé és egyértelműbbé kellene tenni, nem még jobban túlszabályozni" - mondta erre korábban a Vezess.hu-nak Mészáros Ferenc, aki számos alkalommal tagja volt a KRESZ-módosításokat előkészítő szakmai stáboknak.

A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakértője a toldozgatás helyett egy teljesen új, a jelenleginél sokkal rövidebb és könnyebben értelmezhető KRESZ-t íratna. Példája szerint a reszelgetés sehová nem vezet. "Kézben tartott telefonon nem lehet ugye beszélni vezetés közben, de sonkás szendvicset enni igen. Erre nem az a megoldás, hogy rögzítjük, tilos a sonkás szendvics, mert attól még sajtosat lehet enni, hanem egyértelműen, és tömören megfogalmazva megtiltani a vezetést zavaró tevékenységek összességét."

De van más csavar is a történetben. Az akció ugyanis úgy kezdődött, hogy a szerintem.kormany.hu-n regisztráltak bármilyen javaslatokat beküldhettek a közlekedés biztonságosabbá, gördülékenyebbé tétele érdekében, ebből állították össze a Miniszterelnökség munkatársai és az illetékes minisztérium szakértői a tucatnyi tippet, amiből aztán a nép választhatta ki a nyerteseket.Csakhogy a 13-ba már nem feltétlenül azok kerültek be, amik a legnépszerűbbek voltak.

Még a 13 javaslat kijelölése előtt, áprilisban közölte érdeklődésünkre a kormány, hogy ebben a 3 témában érkezett a legtöbb javaslat:

  - kerékpáros közlekedés
  - KRESZ szabálysértési tételei
  - parkolás

Amint látjuk, ebből 2 témát be sem emeltek abba a 13-ba, amire szavazni lehetett.És akkor itt kanyarodunk vissza a cikk elején megnevezett 3 nyerteshez. Az akció indulásakor szavazók a legnagyobb számban még a kerékpáros közlekedés szabályain változtattak volna, amikor viszont erről érdemben dönthettek volna, akkor már az első 3-ba sem voksolták be ezt a kormány közlése szerint.Ennek ellenére boldoggá is tesznek minket a nyertesek, de kíváncsivá is.

Eleinte úgy volt, ez a legnépszerűbb téma
Eleinte úgy volt, ez a legnépszerűbb téma

Habár manapság egyre több településen működnek már a lámpáknál visszaszámlálók, hasznos lenne, ha a kormány, az útkezelők és az önkormányzatok még jobban elterjesztenék ezt. A táblák kihelyezésével kapcsolatos problémák is az országúttal egyidősek, a közlekedésbiztonsági problémák kijavításán dolgozó egyesületünk is foglalkozott már ilyennel. Az meg bicskanyitogató, amikor egy útfelújítás befejezése után kint felejtett 30-as táblánál fotóznak a rendőrök. Várjuk a villogó kiegészítő lámpákat is, reméljük, hogy gázadás helyett fékezésre készteti majd az autósokat.

Kíváncsiak is vagyunk ugyanakkor, leginkább arra, hogy mikor lesz ezekből valóság. Az elmúlt hónapokban többször feltettük ezt a kérdést a Miniszterelnökségnek, de időpontra vonatkozó konkrét választ mindeddig nem kaptunk. Most azt mondják: az államigazgatás feladata a javaslatok beépítése a KRESZ-be.

Tényleg, mennyi embert mozgatott meg a kormány akciója ?

"Több mint 500-an erősítették meg regisztrációjukat, és ezek a felhasználók több mint 400 javaslattal éltek" - közölte a Miniszterelnökség, amelynek munkatársa elmondta, hogy az online beküldött KRESZ-módosítási tippek "döntő többsége releváns" volt. A bő 500 szavazó nagyon kevésnek tűnik nem csak a 10 milliós össznépességhez, hanem a több millió jogosítványoshoz, és a milliónyi kerékpárhasználóhoz képest is. Ennek ellenére a lakosság 0,005 százaléka által javasolt KRESZ-módosításokat iránymutatásként kell értelmeznie a jogalkotó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak - állítja a Miniszterelnökség.

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Lencsés Csaba

http://www.vezess.hu/magazin/uj_kresz_modositasok/47399/#a3

Hazai közönség előtti bukással fejezte be ralis pályafutását Sebastien Loeb, a franciák kilencszeres világbajnoka.

A 39 éves pilóta vasárnap felborult Citroe:n DS3 WRC-jével a Francia-ralin, és bár navigátorával, Daniel Elenával együtt sértetlenül megúszta a balesetet, nem tudta folytatni karrierjének utolsó raliversenyét.

altSzerencsére nem esett bajuk
Fotó: DPPI

Loeb jövőre a túraautó-világbajnokságon indul. Az már korábban eldőlt, hogy honfitársa, a 29 esztendős Sébastien Ogier szerzi meg az idei ralis vb-címet.

 

Forrás : www.sport.hir24.hu

http://sport.hir24.hu/auto-motorsport/2013/10/06/rali-csunya-veget-ert-loeb-karriere/#a3

Az eddigi 30 óra kötelező gyakorlat mellett a jövőben 580 kilométert is le kell vezetni a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a vezetési tapasztalat és az alapvető technikák jobb elsajátítása érdekében kezdeményezte a csütörtökön hatályba lépő változtatásokat.

Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a gyakorlati vizsgára jelentkezőknek ezentúl kötelező, kilométerben meghatározott menettávolságokat is teljesíteniük kell az előírt óraszámok mellett. Ez a B-kategóriás, vagyis a normál személygépkocsik vezetésére jogosító igazolvány esetében 580 kilométer megtételét jelenti a vizsga előtt. Az NKH szerint a változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, amellyel a tanulók „szinte álló autóban" tanulnak vezetni.

Újdonság továbbá, hogy a tanulóknak a közúti közlekedés szabályairól szóló elméleti vizsga első előadásának napjától számított egy éven belül le kell vizsgázniuk. A határidőt elmulasztóknak újra kell kezdeniük a tanfolyamot. Ezt a szabályt az október 1-je után induló tanfolyamokra kell alkalmazni.

A motoros jogosítványra jelentkezőket érinti, hogy az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül jelentkeznek az újabb motoros kategóriára. A két éven túl jelentkezőknek sem kell a teljes tanfolyamot elvégezniük, nekik - kategóriától függően – meghatározott óraszámú oktatásban kell részt venniük.

Egyszerűsödtek a képzésre beiratkozás feltételei, nem lesz szükséges az orvosi alkalmasság, illetőleg az alapfokú iskolai végzettség igazolása a képzésre történő felvételkor. Ezekről a tanulónak elegendő lesz nyilatkoznia, de a tanulót tájékoztatni kell a vizsga későbbi feltételeiről. Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre.

 

Forrás : MTI / Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2013/08/14/otszaz-kilometert-kell-vezetni-a-jogsihoz/#aktualis

Nagy a forgalom, sok a figyelmetlen sofőr

 

alt
Most kell figyelni az utakon, a statisztikák szerint az aztus a legveszélyesebb hónap.
 

Hiába jobbak most a látási és útviszonyok, mint télen, a KSH adatai szerint a nyáron fokozatosan egyre több személyi sérüléssel végződő baleset történik az utakon, az augusztus egyenesen a legveszélyesebb hónap.

Tavaly májustól augusztusig átlagosan havonta megközelítőleg 1500 személysérüléses közúti baleset történt, ez háromszázzal több, mint az éves átlag. A KSH adatai szerint már májusban emelkedésnek indul a baleseti mutató, a csúcsát pedig augusztusban éri el: 2012 júniusában 1483, augusztusban pedig már 1671 személysérüléses közúti baleset történt Magyarországon.

A CIG Pannónia hasonló tapasztalatokról számolt be: a biztosítóhoz bejelentett káresemények 2012 augusztusában körülbelül 15 százalékkal emelkedtek egy átlagos tavaszi hónaphoz képest.

A balesetek nyári hónapokban megemelkedett száma több tényezőre vezethető vissza. A jó időnek köszönhetően például sok olyan sofőr ül autóba, aki kiesett a vezetési gyakorlatból, és potenciális veszélyforrást jelentenek a fáradt sofőrök is, akik a nyaralás alatt a kelleténél többet vezetnek egyhuzamban.

Ugyancsak rontják a baleseti statisztikákat a külföldi gépjárművek által okozott balesetek. Magyarország ugyanis tranzitútvonal, a nyugat-kelet irányú forgalom a nyári időszakban ugrásszerűen megnő, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedik. Az időjárás is nagy részben felelős lehet a közúti balesetekért, mert a magas hőmérséklet, valamint a klímaberendezés okozta hőingadozás megviseli a vezetők szervezetét.

 

Forrás : www.vezess.hu

http://www.vezess.hu/hirek/augusztusban_tortenik_legtobb_kozuti/45609/#aktualis

Egy hétéves kisgyerekről már meg tudják állapítani, milyen sportban lehet jó. A korszerű sportlabor-eszközökkel az élsportolók tragédiáit is meg lehetne előzni.

A hétvégén tartották az idei Nagy Sportágválasztót, ahol a gyerekek több mint 80 különböző sportban próbálhatják ki magukat. Nem mindegy, milyen sportot választanak: ha sikerélmények helyett folyamatos kudarcok érik őket, akkor akár mindenfajta mozgástól elmehet a kedvük.

A sportág kiválasztásánál azt kellene elsősorban mérlegelni, hogy a gyerek alkatilag miben lehet sikeres – állítja Petrekanits Máté, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (lánykori nevén TF-en) működő Sportlabor vezetője. A három évtizede működő laborban már hétéves kortól nagy biztonsággal meg tudják állapítani a gyerekről, mennyi csontozatának, izmainak, testzsírjának, belső szerveinek a tömege és kilogramban mérhető abszolút értéke, és milyen magas, milyen testalkatú lesz kamasz-, majd felnőttkorára. Ezekből az adatokból a szakemberek már tudnak olyan sportágakat ajánlani, amibe érdemes belefognia a gyerekeknek. Nem lesz persze mindenki olimpiai bajnok (tízezerből talán ketten lehetnek minősített sportolók), de a testi adottságai alapján meghatározható, mely versenyszámban vagy szerepkörben lehet sikerélménye.

Nyugalmi mérés  Sportlaborban
Fotó: FN24

Aki például nagyon nyúlánk, annak nem ajánlanak olyan sportot, ahol sokat kell erősíteni, hiszen akinek vékony a csontozata, az állandó sérülések következtében előbb válik „nyomorékká”, minthogy megerősödne. Nincsenek eleve „káros” vagy „egészséges” sportágak, minden az adott ember által elviselhető terhelés mértékétől függ. Petrekanits találkozott olyan gyerekkel is, aki szemrevételezés alapján kis pufóknak tűnt, de a mérés azt mutatta, hogy kosaras-alkata van. Néhány év múlva ki is derült, hogy zseniális érzéke van ehhez a sporthoz, azóta pedig minősített kosaras élsportoló lett belőle.

A belgák sportstratégiája

Az edzőknek, testnevelő tanároknak – mivel egyelőre nem minden iskolában és utánpótlás-nevelő egyesületben végeznek sportantropometriai felmérést – nincs ilyen mélységű információjuk a diákok, fiatal sportolók egyéni alkati mutatóiról, így általában azonos feladatokkal, egyformán terhelik a kezük alá kerülő növendékeket. Ahol nagy gyereklétszám és szűkek a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, anyagi keretek, ott még kevesebb esély van arra, hogy tekintettel legyenek az egyéni képességekre. Petrekanits Máté szerint az iskolai testnevelés során is jobban kellene figyelni arra, hogy ne minden gyereknek ugyanazt az edzésmennyiséget kapja. ”Nem mindegy, hogy egy 50 kilós gyereket futtatunk vagy egy 80 kilósat. Mindegyiknek meg kell találni a számára legmegfelelőbb mozgásformát.”

A hazánkban is több helyen működő sportlaborokban használt módszerekkel Nyugat-Európában már mértek fel teljes gyermekpopulációkat, és az adatokat kiértékelve tervezték meg az ottani sportstratégiát. Belgiumban például már látszik is e tudatosságnak az eredménye, rohamosan „jön fel” a belga sport. Ráadásul egy ilyen felmérés után elenyésző azon gyerekek száma, akik több év múltán is a cserepadon üldögélnek, pszichoszomatikus tüneteket produkálnak a sikertelenségtől, vagy esetleg komolyan lesérülnek a számukra túlzott terheléstől. Az elmúlt időszakban a Sportlaborban is folyamatosan növekszik a megkeresések száma. Azokban az iskolákban, amelyekben több éve vizsgálják a diákokat, az a tapasztalat, hogy a gyerekek többnyire meg is maradnak a számukra javasolt sportágban.

Milyen magas, milyen erős lesz ?

A sportlabor többféle vizsgálatot végez. Az „alap” az ötperces, fájdalommentes, úgynevezett sportantropometria. Itt a gyerekekről mérőszalag, testmagasságmérő, valamint speciális mérőeszközök segítségével összegyűjtenek kéttucatnyi adatot, amelyeket szakértők értékelnek ki. Ezekből megállapítható, milyen magas lesz felnőtt korában a gyerek, milyen izomzata lehet megfelelő étrenddel és mozgással.

„Ez genetika”- mondja Petrekanits, aki ezekből az adatokból ajánlásokat tud adni, milyen sportágat érdemes választania a gyereknek, hogy sikeres legyen. „Ha megvan az alkat, vagyis a fogas, amire lehet pakolni az izomzatot, akkor be lehet határolni, milyen sportágat lehet ajánlani.” 30 éve csinálja, nem nagyon szokott tévedni.

Michelisz Norbert is a Sportlaborban végezteti el az állapotfelméréseit
Fotó: Fit4Race-program

Játékosabban kellene

A TF-sportlaborban emellett végeznek nyugalmi és terheléses vizsgálatot is. Az előbbiben fekvő testhelyzetben mérik a szív, a keringés, a légzés, az anyagcsere, az agyi hullámok működését, így a páciensről (aki lehet civil, és lehet akár élsportoló) meg tudják állapítani, milyen fizikai-pszichés állapotban van. A terheléses vizsgálat során futópadon vagy szobabiciklin mérik ugyanezeket, ebből az alany állóképességi terhelhetőségéről jutnak fontos adatokhoz.

Petrekanits Máté szerint a magyar sport legfőbb baja az, hogy a sportolók döntő hányada túledzett, hiszen az egyesület vagy a klub az eredményre hajt, mivel nagyok a tulajdonosi, szponzori kör elvárásai, és a médiát, a nézőket is a győzelem érdekli . A sportolók is győzni akarnak, ezért gyakori, hogy edzőik, orvosaik elől eltitkolják a problémáikat. „Pedig csak úgy érhetnek el maximális élettani, fiziológiai és mentális teljesítményt, ha döntően az optimális sávban tudják tartani magukat" - vélekedik a szakember, és hozzáteszi: ha játékosabban vennénk a sportot, sokkal több sportolónk és több jó eredményünk lenne. Ma a sportolók nem kis része húszéves korára mentálisan kiég, fizikailag tönkremegy.

Tragédiák előzhetők meg

És kevesebb „váratlan” tragédia történne. Időnként egy ország döbben meg, amikor egy élsportoló minden különösebb látható ok nélkül összeseik, meghal. „A baj az, hogy amelyik intenzitási szinten az orvos abbahagyja a terheléses vizsgálatot, a versenyen éppen ott kezdődik a terhelés” - mondja Petrekanits. A modern eszközökkel sok problémát meg lehet előzni: ma már az úgynevezett telemetriával arra is van lehetőség, hogy   akár edzés közben is mérjék a sportolók legfontosabb fiziológiás adatait. Fontos, hogy ne hirtelen terheljük meg a testet, de ugyanilyen fontos az is, hogy fokozatosan álljunk le a terheléssel.

Vannak olyan esetek, amikor olyan rejtett problémával állunk szemben, amit csak kardiológiai csúcstechnológiával lehet felderíteni. A sportorvosi rutinvizsgálatmindent rendben talál, de a speciális terheléses mérés alatt apró jelek  mutatják, hogy nem stimmel valami a szervezetben, nem szabad túlterhelni az adott sportolót. Ilyenkor jó lenne, ha az edzők (és a magasan motivált, edzeni, versenyezni akaró sportolók) ránk hallgatnának - mondja Petrekanits, aki az elmúlt 30 év alatt számos több híres sportolót vizsgált és vizsgál rendszeresen. „Mindenki ismeri ezeket a neveket” – mondja, majd hozzáfűzi: a vizsgálati eredmények szigorúan titkos, csak név nélkül publikálható adatok, melyeket ő maga elsősorban oktatási, kutatási és statisztikai célokra használ fel . A legjobb sportolók adatait fejből tudja, és várja, mikor bukkan fel egy újabb gyerek, akinek a mérés ugyanezeket a számokat hozza ki…

 

 

Forrás : FN24

Szerző :BI

http://fn.hir24.hu/itthon/2013/05/25/elore-megmondjak-kikbol-lehetnek-az-uj-messik/

F1 : Horner visszaszólt Alonsónak



Nem hagyta szó nélkül Christian Horner csapatfőnök, hogy Fernando Alonso a héten rossz vesztesnek nevezte a Red Bullt a gárda gumikkal kapcsolatos kiborulásai miatt. A spanyol egész pontosan azt mondta, hogy "amikor valaki évekig könnyedén nyer, akkor elfelejti, hogyan kell veszíteni", amit nem lehet másképp értelmezni, mint hogy egyszerű rinyálásnak tartja a Red Bull gumikat bíráló megnyilvánulásait.

Horner szerint a Red Bull nem rossz vesztes, és Alonsónak is lenne mit tanulnia arról, hogyan kell veszíteni. "Nem hiszem, hogy rossz vesztesek lennénk, a sportban egyszer fent, egyszer lent, ez törvényszerű" - mondta Horner. "Vereség esetén keményebben kell dolgozni, és nem pedig a sárga zászlókra panaszkodni."

A sárga zászlókkal Horner a tavalyi szezonzáróra utalt, amelyen Sebastian Vettel a mezőny legvégéről felzárkózva hozta be vb-címet érő pozícióba autóját. A verseny után a Ferrari célzott rá, hogy Vettel egyik előzése sárga zászló alatt történt, de később kiderült, hogy nem történt szabálytalanság.

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Szántó Péter

http://www.vezess.hu/forma1/f1_horner_visszaszolt_alonsonak/44161/

Keresés